Na tien jaar heeft Van Dingenen Transport zijn oude CarCubes vervangen door de nieuwste versie van deze boordcomputer. Mede dankzij de koppeling met back-office applicaties, zoals Fleethours voor salarisvoorloop, Tachotime Manager voor tacho-archivering en Performance Portal voor rijstijlanalyse en coaching, zet de snelgroeiende organisatie in korte tijd grote stappen vooruit. Bijkomend voordeel: alle oplossingen zijn afkomstig van Trimble. John van Loon, manager nationaal transport: “De software is optimaal op elkaar afgestemd.”

Van Dingenen Transport is geworteld in de Brabantse Kempen. Het familiebedrijf verzorgt het transport van de toeleverende industrie uit de regio naar bedrijven uit de Brainport Eindhoven. “Ook vervoeren wij aanhangwagens naar dealers in heel Europa. Daarvoor zetten we open vrachtwagens met kranen in”, benadrukt John van Loon, manager nationaal transport bij Van Dingenen. “Een ander specialisme is kooiaaptransport, waarmee we seizoensproducten zoals tuinhuisjes, sauna’s en graszoden afleveren in tuinen verspreid over heel Nederland en België.”

Lange tijd telde de vloot circa 30 tot 35 voertuigen. Dat aantal schoot omhoog toen Van Dingenen in 2016 verhuisde naar een nieuw pand inclusief warehouse op het Kempisch Bedrijvenpark in Hapert,

“We hadden opeens weer ruimte om te groeien. En groeikansen waren er volop toen de economie na de magere crisisjaren weer opbloeide. Die kansen hebben we volop benut. We hebben nu een vloot met circa 100 voertuigen, van busjes en bakwagens tot trekkers met opleggers.”

Van Dingenen Transport LR

Nieuwste CarCube boordcomputer

Reeds in 2011 is elke vrachtauto voor de eerste maal voorzien van een CarCube. Van Dingenen had al een track- en trace-systeem, maar zocht een volwaardige boordcomputer die kon worden gekoppeld met het transportmanagementsysteem (TMS). Op een beurs kwam Van Loon in contact met Trimble.

“We hebben met meerdere aanbieders gesproken, maar Trimble bood de beste prijs-kwaliteitverhouding. Doorslaggevend was de betrouwbaarheid van de hardware. Dat meerdere grote transportbedrijven al gebruik maakten van de CarCube, gaf het nodige vertrouwen.”

In 2019 besloot Van Dingenen de boordcomputers te vervangen door de nieuwste CarCube. De vorige CarCubes waren na tien jaar dringend aan vervanging toe.

“Dat we weer voor Trimble hebben gekozen, was voor ons vanzelfsprekend. Vanaf de start is de samenwerking perfect verlopen. Trimble heeft ons zo goed geholpen, dat we nooit serieus hebben overwogen om over te stappen op een andere leverancier.”

CarCube

Flexibiliteit in planning

Vervanging van de boordcomputers verliep eenvoudig en snel. Van Dingenen hoefde in feite alleen de hardware in de cabine te vervangen, een kwestie van vier schroefjes los- en vastdraaien. De bestaande koppelingen met het transportmanagementsysteem van TANS kon in stand blijven.

Deze koppeling verschaft Van Dingenen de nodige flexibiliteit. Elke nacht stuurt het systeem de transportplanning naar de boordcomputers, maar in de loop van de dag wordt die planning regelmatig bijgesteld.

“Het gebeurt vaak dat we met twee vrachtwagens in dezelfde stad rijden. Dan is het soms handiger om transportopdrachten te wisselen tussen de twee vrachtwagens, bijvoorbeeld omdat één vrachtwagen vertraging heeft opgelopen. Met een paar klikken is dat geregeld. Daarvoor hoeven we niet meer te bellen.”

Breed productportfolio

Als belangrijkste voordeel van de samenwerking noemt Van Loon het brede productportfolio van Trimble. Een voorbeeld daarvan is FleetHours, de verloningssoftware die bijdraagt aan een flinke reductie van de administratieve last. Chauffeurs hoeven niet langer handmatig urenstaten in te vullen, terwijl de kantoormedewerkers minder tijd kwijt zijn aan controle en verwerking van de urenstaten.

Hetzelfde effect hoopt Van Dingenen te bereiken met Tachotime Manager, Trimble’s oplossing voor archivering van de tachograafgegevens.

“Daarvoor hadden we al een systeem, maar we hadden moeite om die data te lezen en te verwerken. Met Tachotime Manager kunnen we bovendien overtredingen van de rij- en rusttijdenwetgeving analyseren en chauffeurs daarop coachen.”

Tachotime Manager picture--

Voor coaching maakt Van Dingenen sinds kort ook gebruik van de Performance Portal, de oplossing voor rijstijlanalyse en chauffeurscoaching.

“Met de vorige CarCube ontvingen we al data over het optrekken, afremmen en laten uitrollen van de vrachtauto, maar we hadden behoefte aan meer informatie. De Performance Portal gaat een flinke stap verder en geeft doelgerichte adviezen per chauffeur. We kunnen onze chauffeurs een heleboel data laten zien, maar de meeste willen alleen maar horen wat ze moeten doen om zuiniger te rijden. De Performance Portal geeft daarvoor een voorzet. In combinatie met een coach die actief stuurt op rijgedrag, kunnen we nu daadwerkelijk een verschil maken.”

Performance Portal

Koppeling met mobiel apparaat

Met de next generation CarCube is Van Dingenen voorbereid op toekomstige ontwikkelingen zoals papierloos transport. De taken op de boordcomputer kunnen worden gekoppeld aan de Trimble Fleet CarryOn app op een mobiel device, die de chauffeurs buiten de truck kunnen gebruiken voor het maken van foto’s, scannen van zendingen en aftekenen voor ontvangst.

“We hebben de mogelijkheden bekeken van de FleetXPS tablet, de mobiele boordcomputer van Trimble. Op dit moment geven we echter de voorkeur aan een vaste boordcomputer. Daarmee blijft de kans op valschade tot een minimum beperkt”, verklaart Van Loon. “Maar dat doen we in de wetenschap dat we in de nabije toekomst een koppeling kunnen maken met de Fleet CarryOn app.”